SIPA na Konvenciji šefova europskih policija u Europolu

Zamjenik ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu Đuro Knežević nazočio je Konvenciji šefova europskih policija, koja se od 26. do 28. rujna 2018. godine održala u sjedištu Europola u Hagu. Budući da je Republika Austrija trenutna predsjedavajuća Vijeća Europske unije, domaćin ovogodišnje konvencije, pored Europola, bila je i Policija Republike Austrije.

Konvenciji su nazočili visokorangirani predstavnici policija iz svih zemalja članica Europske unije, država kandidata za ulazak u Europsku uniju, ali i predstavnici ostalih agencija i institucija Europske unije i međunarodnih organizacija. Na marginama Konvencije također je održan i niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka između predstavnika europskih policija.

Teme koje su obilježile ovogodišnju Konvenciju bile su interoperabilnost baza podataka, rad policije u zajednici, te Europol kao centar za razmjenu informacija i znanja. Konvencija je i ove godine stvorila jedinstvenu priliku za razmjenu najboljih praksi između šefova policija i diskusiju o zajedničkim sigurnosnim izazovima, a posebno je istaknut značaj jačanja međunarodne policijske suradnje na globalnom nivou, kao jednog od najvažnijih alata u borbi protiv svih vrsta kriminala.