SIPA na Graničnom prelazu „Izačić“ slobode lišila jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (25.10.2018.godine) na Graničnom prelazu „Izačić“ lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje kaznenog djela iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“. Navedenu osobu prethodno su zadržali na izlazu iz BiH policijski službenici Granične policije BiH.

Lišenju slobode osumnjičenog prethodila je višemjesečna istraga koju je SIPA provela po naredbi Tužiteljstva BiH, u svezi s čim je, 7.3.2018. godine, nadležnom tužiteljstvu podnijeto izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv dvije fizičke osobe i jedne pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičene osobe, s ciljem prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 372.792,02 eura, kao ovlaštene osobe za raspolaganje novčanim sredstvima, koristili račune jedne pravne osobe, otvorene kod „UniCredit“ banke a.d. Banja Luka i NLB banke a.d. Banja Luka, na koje su primili šest bezgotovinskih ino uplata sa računa jedne od njemačkih tvrtki, u ukupnom iznosu od 372.792,02 eura. Navedena sredstva pribavljena su tako što je počinjena prijevara na štetu njemačke tvrtke, te su bezgotovinski transferirana i gotovinski isplaćivana sa računa.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode bit će predata u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.