Organizirani kriminal

SIPA lišila slobode četiri osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i krijumčarenja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji kodnog naziva „Bond“, danas su (26.9.2017. godine) na području Banje Luke i Tuzle slobode lišili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u svezi s člankom 54. Kaznenog zakona BiH „Produženo kazneno djelo“.

Navedene osobe sumnjiče se da su duži vremenski period vršile nedozvoljen međunarodni promet akciznih proizvoda (cigareta) s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, tako što su cigarete nabavljali u Crnoj Gori i Srbiji, a zatim ih krijumčarili u BiH i Hrvatsku putničkim motornim vozilima sa izrađenim posebnim pregradama namijenjenim za krijumčarenje robe. Na ovaj način izbjegavali su plaćanje predviđenih akciza.

Tijekom akcije pretraženi su i objekti koje koriste osumnjičene osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Prilikom rada na ovom predmetu, u prethodnom periodu je, u suradnji sa partnerskim agencijama, pronađena i privremeno oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica. Aktivnosti na predmetu intenzivno se nastavljaju.