Akcija „Damask“

SIPA lišila slobode jednu osobu zbog učešća u oružanim sukobima u Siriji i Iraku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (17.3.2016. godine), u nastavku akcije kodnog naziva „Damask“, na području Sarajeva lišili slobode osobu inicijala A.I. (1987) i pretražili stambeni objekt koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Osoba inicijala A.I. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 202d stavak (2) KZ BiH „Organiziranje terorističke grupe“ u svezi sa kaznenim djelom terorizam. Navedena osoba sumnjiči se da je u razdoblju od 2012. do 2014. godine više puta boravila na području Sirije i Iraka i sudjelovala u oružanim sukobima na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će, uz izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju, biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

SIPA u suradnji sa partnerskim agencijama nastavlja borbu protiv terorizma i srodnih kaznenih djela, s ciljem otkrivanja svih počinitelja i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti.