Operativna akcija „Jafa“

SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (2.7.2021. godine) na području Tuzlanske županije realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Jafa“, u okviru koje su slobode lišili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 340. KZ Federacije BiH „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, članka 380. KZ Federacije BiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“, članka 383. KZ Federacije BiH „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, članka 382. KZ Federacije BiH „Protuzakonito posredovanje“ i članka 381. KZ Federacije BiH „Davanje dara i drugih oblika koristi“.

Postupajući po nalogu Općinskog suda u Živinicama, policijski službenici SIPA-e pretražili su osobe, pokretne stvari, stambene i poslovne objekte na sedam lokacija u Živinicama i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli novac u iznosu od 30.000,00 KM, dva mobilna telefona, USB, te druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.