Operativna akcija „TWINS 1"

SIPA lišila slobode dvije osobe zbog trgovine ljudima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (09.03.2017.), u suradnji sa policijom Republike Austrije i SR Njemačke, započeli akciju kodnog naziva „TWINS 1“.

Po nalozima Suda BiH i Tužilaštva BiH, na području općine Ilidža pretraženi su objekti na dvije lokacije i slobode su lišene dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

Sumnja se da su osobe lišene slobode duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, dugogodišnju nezaposlenost, zaduženost, naivnost i lakomislenost, vrbovale više mlađih ženskih osoba sa područja Republike Hrvatske i BiH, te ih slali u SR Njemačku i Republiku Austriju da se bave prostitucijom.

Ovakvim akcijama SIPA pokazuje da je spremna da se suoči sa najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner, kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja, tako i zemalja Europske unije.