OPERATIVNA AKCIJA „MAROKO“

SIPA lišila slobode dvije osobe zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (29.4.2021. godine) na području Velike Kladuše, u okviru operativne akcije kodnog naziva „Maroko“, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i kazneno djelo iz članka 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po nalogu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na tri lokacija u Velikoj Kladuši i tom prilikom u jednom stambenom objektu otkrili 26 migranata, od kojih je troje djece, i privremeno oduzeli mobilne telefone, razne evidencije te druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

U tijeku je kriminalistička obrada osumnjičenih osoba, nakon čega će o njihovom daljem statusu odlučiti postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji sa Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanske županije.