Pronađeno oružje u Kozarskoj Dubici

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, dana 10.06.2021. godine, na području općine Kozarska Dubica izvršili su pretres jednog putničkog motornog vozila kao i porodične kuće sa pratećim objektima.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta jedna automatska puška-puškomitraljez PM-M72 sa drvenim kundakom i okvirom sa 30 metaka kao i trotilski metak sa punjenjem od 100 grama TNT eksploziva. Osumnjičena osoba je lišena slobode i ista je nakon kriminalističke obrade otpuštena iz službenih prostorija. Protiv osumnjičenog će biti podneseno izvješće o počinjenom kaznenom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ iz članka 361. stav (1) Kaznenog zakona Republike Srpske.

Prilikom vršenja pretresa pomoć policijskim službenicima SIPA-e pružili su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, a aktivnosti su provedene sukladno usmenoj naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici.