Predstavnici FN Herstala iz Belgije posjetili SIPA-u – održan zajednički trening

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetili su jučer (21.10.2014. godine) predstavnici kompanije FN Herstal iz Belgije, koja je među najpoznatijim svjetskim proizvođačima oružja. Predstavnici FN Herstala bili su gosti kompanije KM Trade u Bosni i Hercegovini, te su izrazili želju da posjete SIPA-u.

Prilikom posjete SIPA-i sastali su se sa ravnateljem Goranom Zubcem, v.d. zamjenikom komandanta Jedinice za specijalnu potporu Jovicom Mirosavljevićem i v.d. šefa Kabineta Ernadom Musićem. SIPA je u prethodnom periodu od FN Herstala, posredstvom kompanije KM Trade, nabavila savremeno naoružanje za potrebe Jedinice za specijalnu potporu.

U okviru posjete održan je zajednički trening sa pripadnicima Jedinice za specijalnu potporu, uz tehničku potporu predstavnika FN Herstala, što će podići na još veću razinu operativnu moć Jedinice za specijalnu potporu.

Ravnatelj SIPA-e izrazio je zadovoljstvo na dosadašnjoj suradnji sa navedenim kompanijama i istakao da su njihovi predstavnici pokazali visoku razinu profesionalizma, te se zahvalio na potpori u jačanju kapaciteta SIPA-e.

Predstavnici FN Herstala zahvalili su se na ukazanom povjerenju i naglasili da im je čast surađivati sa SIPA-om koja je postala prepoznatljiva agencija za provedbu zakona u Europi i šire.

U okviru kontinuiranog procesa moderniziranja i jačanja materijalno-tehničkih kapaciteta, SIPA je od FN Herstala, u prethodnom periodu, po uzoru na najbolje svjetske prakse, nabavila, između ostalog, i naoružanje belgijskog porijekla, i to puške „Scar-L CQC“ cal. 5.56x45 mm i automate „P90“.