Operativna akcija „Šljunkara“ – lišeno slobode osam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Granične policije BiH, jučer su (12. 1. 2024. godine), u sklopu operativne akcije „Šljunkara“ i „Neon 2“, na području Bijeljine pretražili stambene objekte i pokretne stvari na 19 lokacija.

Slobode je lišeno osam osoba nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitane u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu u zakonoskom roku odredit će se postupajući tužitelj. 

Prilikom pretraga otkriven je i privremeno oduzet oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske puške i dvije automatske puške, veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, tri nagazine mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, pet litara metanola, oprema za opremanje laboratorije za uzgoj opojne droge marihuana (lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač vazduha) kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti  kao dokaz da su počinjena dole navedena kaznena djela.  

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“ i „Pranje novca“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine i kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“, propisano Kaznenim zakonikom Republike Srpske.

Pretrage  su izvršene  po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini.

Pored navedenog, provođenjem posebnih istražnih radnji došlo se do saznanja da su pripadnici ove grupe za organizirani kriminal na području država Europske Unije prometovali oko 150 kilograma opojne droge hašiš, 45 kilograma opojne droge  marihuana kao i veću količinu heroina, kokaina i ekstazija. Kod jednog od članova ove grupe za organizirani kriminal otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina opojne droge heroin kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu.

Tijekom rada na predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu ostvarila je dobru međunarodnu suradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Europe.