OPERATIVNA AKCIJA SIPA-e– ČETIRI OSOBE LIŠENE SLOBODE

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (23.08.2022. godine) na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizirali operativnu akciju i izvršili pretres stambenih objekata, osoba i pokretnih stvari na sedam lokacija.

Slobode su lišene četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela “Organizirani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ i „Pranje novca“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim kazneno djelo „Pripremanje kaznenog djela“, u vezi sa kaznenim djelom „Ubistvo“, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“, propisano Kaznenim zakonikom Republike Srpske. Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizirana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Aktivnosti se sprovode u okviru predmeta otvorenih u Tužiteljstvu BiH nakon dešifriranja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije.