Operativna akcija na području Bijeljine – lišena slobode jedna osumnjičena osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, dana 18. 06. 2024. godine postupili su po nalogu Osnovnog suda u Bijeljini za pretragu stana, ostalih prostorija, pokretnih stvari i osoba i privremeno oduzimanje predmeta i nalogu Okružnog javnog tužiteljstva Bijeljina za izvršenje naloga suda u predmetu kodnog naziva „Kanas“.

Izvršena je pretraga na jednoj lokaciji na području Bijeljine i tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku i koji se mogu dovesti u svezu sa počinjenjem kaznenog djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, propisanog člankom 361. stavak (1) Kaznenog zakona Republike Srpske.

Tijekom provođenja operativne akcije jedna osumnjičena osoba lišena je slobode i nad njom je izvršena kriminalistička obrada te je ispitana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpušteno u dogovoru sa postupajućim tužiteljem.

U ovom predmetu u prethodnom razdoblju ostvarena je intenzivna suradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije, SBPOK-om, zatim sa policijskim i pravosudnim tijelima Republike Slovenije i Europolom. Tijekom rada na predmetu potporu je pružio Centar za provođenje zakona Jugoistočne Europe – SELEC.