Operativna akcija „Hijena “ – slobode lišena četiri osobe

Dana 09.02.2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije „Hijena“, na području Sarajeva realizovali pretrage na tri lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi.

Četiri osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela „Organizirani kriminal“ u vezi sa kaznenim djelima „Neovlašten promet opojnom drogom“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe“, „Pranje novca“ iz Kaznenog zakona BiH, te „Nanošenje teških tjelesnih povreda“ i „Oštećenje tuđe stvari“ iz Kaznenog zakona FBiH.

Pretrage su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u suradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog  Kantona i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužiteljstvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih kaznenih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je suradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Osobe lišene slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biće predata u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.