Operativna akcija „Baron“ – lišene slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (17. 07. 2024. godine) na području Banje Luke i Novog Grada, u predmetu kodnog naziva „Baron“, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ i kaznenim djelom „Krijumčarenje ljudi“, propisanim Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon kriminalističke obrade osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Izvršene su pretrage stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije, prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Europolom i OTF ZEBRA i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tijekom istrage dokumentirana su četiri slučaja krijumčarenja migranata sa teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, prilikom čega je prokrijumčareno oko 100 osoba kineskog, pakistanskog, turskog, sirijskog i kamerunskog porijekla.