„List II i BOX“

Okončane pretrage na 42 lokacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (7.10.2016. godine) završili pretrage objekata na 42 lokacije.

Akcije kodnih naziva „List II i BOX“ izvedene su pod nadzorom Tužiteljstva BiH, u suradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje BiH i uz pomoć Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Republike Srpske, MUP-a Zapadnohercegovačke županije, MUP-a Unsko-sanske županije, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Tuzlanske županije, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu oštetile proračun BiH za iznos veći od 10 milijuna KM.

U okviru navedenih akcija slobode je lišeno 30 osoba i pretraženi su objekti na području općina Bijeljina, Gradačac, Orašje, Brod, Grude, Posušje Mostar, Čitluk, Široki Brijeg, Sanski Most i Travnik, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal, u svezi s kaznenim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Tijekom pretraga objekata koja koriste osumnjičene osobe pronađeno je i privremeno oduzeto oko 25 tona duhana,  šest mašina za sječenje duhana, veća količina novca, oružje, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u prostorijama SIPA-e, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.