Borba protiv terorizma apsolutni prioritet

Održana sjednica užeg Kolegija ravnatelja SIPA-e

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održana je danas (19.2.2015. godine) sjednica užeg Kolegija ravnatelja SIPA-e, na kojoj su osim ravnatelja Gorana Zubca nazočili zamjenik ravnatelja Đuro Knežević, pomoćnik ravnatelja – načelnik Kriminalističko-istražnog odjela Anđelko Hrgić, načelnik Sektora za planiranje, analitiku, suradnju i informiranje Ernad Musić, v.d. komandanta Jedinice za specijalnu potporu Jovica Mirosavljević i načelnik Sektora za operativnu potporu Zoran Glušac.

Na Kolegiju je analizirano sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini i sveukupne aktivnosti SIPA-e u borbi protiv terorizma, posljednji rezultati u ovoj oblasti, a razgovarano je i o budućim planovima, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje. U tom kontekstu učesnici Kolegija dali su osvrt na posljednju akciju kodnog naziva „Damask 3“ u kojoj su pripadnici SIPA-e proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih osoba u Siriju radi sudjelovanja u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije „ISIL“.

Zaključeno je da će i u budućem radu akcenat biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma, koja je apsolutni prioritet u odnosu na druge aktivnostimi.

S ciljem kontinuiranog jačanja kapaciteta Agencije, u narednom periodu planirano je formiranje posebnog odjela za borbu protiv terorizma. U sastavu ove organizacijske jedinice bit će profilirani kadrovi, istražitelji koji su prošli specijalističke obuke i radili na najsloženijim predmetima iz ove oblasti, zaključak je Kolegija.

„Državna agencija za istrage i zaštitu, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, te s ciljem ispunjenja ciljeva Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma, preduzeće sve neophodne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta.“, istakao je ravnatelj Goran Zubac.

U ovu svrhu formiran je Specijalni tim za borbu protiv terorizma koji će u svom radu ostvarivati blisku suradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire.

Zaključeno je da će SIPA nastaviti suradnju sa partnerima koji su spremni da svoje kapacitete u potpunosti stave u funkciju borbe protiv terorizma i koji će zajedno sa SIPA-om biti odlučni i beskompromisni u ovoj borbi,  a sve s ciljem stvaranja sigurnijeg ambijenta za život svih građana BiH, što je dužnost i temeljni zadatak sigurnosnih struktura.