Razgovarano o unaprjeđenju procesa traženja nestalih osoba

Održan sastanak predstavnika SIPA-e i MKCK

Povodom medijske kampanje čiji je cilj unaprjeđenjе procesa traženja nestalih osoba u BiH, u Sarajevu je, 10. studenog 2015. godine, održan sastanak predstavnika Sektora za istraživanje ratnih zločina i kaznenih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH (MKCK).

Pomenutu kampanju inicirala je SIPA, a predstavnici SIPA-e prezentirali su planirane aktivnosti u okviru medijske kampanje koja je u pripremi. Predstavnici MKCK istakli su da je MKCK, kao humanitarna organizacija posvećena pitanju nestalih osoba i pomoći njihovim obiteljima, pozdravlja napore domaćih institucija u BiH koji mogu dovesti do rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba i njihovog pronalaženja.

„Dvadeset godina nakon završetka sukoba u BiH, rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba i mjesta gdje se one nalaze ostaje imperativom kao nikada do sada. Iza svakog imena nestale osobe se nalaze porodice koje još uvijek žive u neizvjesnosti, jer nisu primile vijest o svojim srodnicima“, rekao je Željko Filipović, šef Delegacije MKCK u Sarajevu, i pozdravio napore koje SIPA-e ulaže u ovoj oblasti.