Istočno Sarajevo

Održan sastanak na strateškom nivou rukovodilaca tužilaštava i policijskih agencija

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (16.6.2016. godine) održan treći sastanak Strateškog foruma za suradnju rukovodilaca tužiteljstava i policijskih agencija u BiH. Sastanak je iniciralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) kao dio aktivnosti koje provodi u okviru projekta „Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sustavu kaznenog pravosuđa“, uz financijsku potporu Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Norveške.

Na sastanku je razgovarano o jačanju koordinacije i suradnje između policije i tužitelja prilikom provođenja istraga i prikupljanja dokaza, s posebnim akcentom na postupanje i međusobnu koordinaciju prilikom provođenja posebnih istražnih radnji. Predstavljen je Nacrt naputka o postupanju tužitelja i ovlaštenih službenih osoba u primjeni posebnih istražnih radnji, koji su izradili domaći stručnjaci (predstavnici tužiteljstava i policijskih agencija), te je razgovarano o ranije iznesenim sugestijama na nacrt navedenog dokumenta i o načinu njegovog usvajanja.

Sudionici sastanka razgovarali su i o tzv. KTN predmetima u tužiteljstvima, odnosno predmetima u kojima je podneseno izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu protiv nepoznatog počinitelja, s ciljem iznalaženja načina za unapređenje efikasnosti rada u ovakvim predmetima, odnosno efikasnijeg otkrivanja počinitelja i rasvjetljavanja kaznenih djela.

Sastanku su nazočili zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Ozrenka Nešković, glavni tužitelj Federalnog tužiteljstva FBiH Zdravko Knežević, glavni tužitelj Republičkog tužiteljstva Republike Srpske Mahmut Švraka, glavni tužitelj Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske Miodrag Bajić, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović i zamjenica glavne tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo Aida Topalović. U ime policijskih tijela sastanku su nazočili zamjenik ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević, zamjenik ravnatelja Policije MUP-a Republike Srpske Darko Ćulum, ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač i šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, te predstavnici VSTV BiH.

Sudionici sastanka zaključili su da je uspješna suradnja i koordinacija između policijskih tijela i tužiteljstava na svim razinama u BiH ključna za efikasnu borbu protiv svih oblika kriminala i sigurnosnih izazova današnjice, te za uspostavu vladavine prava u našoj zemlji.