Lišene slobode četiri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, dana 07. 10. 2023. godine, pretražili su četiri stambena objekta i pokretne stvari na području Sarajeva, Goražda i Gradiške u okviru operativne akcije „Istok – Rav“ i lišili slobode četiri osobe.

Operativna akcija realizirana je zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela Krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine. 

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e, gdje su kriminalistički obrađene i ispitane u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine otpuštene da se brane sa slobode.

Otkrivena su i privremeno oduzeta četiri putnička motorna vozila koja su korištena za krijumčarenje ljudi, manja količina materije koja asocira na opojnu drogu, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima, Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutarnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona.