Dugogodišnja istraga SIPA-e rezultirala podizanjem i potvrđivanjem optužnice protiv 32 osobe

Dugogodišnja istraga policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih partnerskih agencija u Bosni i Hercegovini rezultirala je podnošenjem optužnice Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarstveni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, u predmetu kodnog naziva „Lutka“, protiv 32 osobe, pripadnike organizirane kriminalne grupe Darka Eleza, koju je Sud BiH potvrdio 4.9.2013. godine.

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, uslijed narušenih međukriminalnih odnosa, te želje za prevlašću nad teritorijem na kojoj su djelovali, kao i pasivnosti policijsko-pravosudnih struktura vlasti, od 2004. godine formirane su organizirane kriminalne grupe, koje su svojom brutalnošću i beskrupuloznošću a ujedno i organiziranošću, prevazišle dotadašnje poznate načine kriminogenog djelovanja. Ovo je za kratko vrijeme rezultiralo velikim brojem teških ubojstava, razbojništava, iznuda, izazivanjem opće opasnosti, nasilničkog ponašanja i drugih kriminalnih radnji.

Početkom 2006. godine, nakon dramatičnog apela Kolegija Okružnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu, a na inicijativu Državne agencije za istrage i zaštitu, formirani su zajednički istražni timovi koje su činili najbolji istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo.

Dugogodišnje iscrpljujuće zajedničke istrage u predmetima kodnih imena „Jahorina“, „Kargo“ i „Lutka“, rezultirale su razbijanjem organiziranih kriminalnih grupa koje su organizirali Đorđe Ždrale, Zijad Turković i Darko Elez, te privođenjem njihovih organizatora pravosudnim tijelima BiH, koji su ih procesuirali ili će tek protiv njih biti provedeni sudski postupci zbog počinjenih kaznenih djela.

Rad na predmetu kodnog naziva „Lutka“ neprekidno je trajao od početka 2006. godine, kada je počelo prikupljanje relevantnih operativnih saznanja i dokaza, vršenje uviđaja na licu mjesta kaznenog djela, te saslušanje velikog broja oštećenih osoba i svjedoka. Početkom svibnja 2012. godine rad na ovom predmetu je intenziviran i tada dolazi do konkretnijeg prodora istražnih organa u kriminalnu grupu i prikupljanja neoborivih dokaza, na bazi kojih je isplanirana operativna akcija provedena 12.9.2012. godine.

U navedenoj akciji na području cijele Bosne i Hercegovine, uz učešće više od tri stotine policijskih službenika SIPA-e, MUP-a RS, MUP-a Županije Sarajevo i Policije Brčko distrikta, izvršeno je 28 pretraga objekata, te su slobode lišene 22 osobe, koje se dovode u svezu sa izvršenjem kaznenih djela ubojstvo Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Milana Vlaškića i Rada Magazina, pokušaj ubojstva Đorđa Ždrala, razbojništvo PBS Banka i BH Pošta, izazivanje opće opasnosti, pranje novca i drugih kaznenih djela definiranih kaznenim zakonima BiH i entiteta.

Naknadnim aktivnostima policijskih službenika SIPA-e, MUP-a RS i MUP-a Županije Sarajevo, u suradnji sa Tužiteljstvom BiH, lišeno je slobode još deset osoba, te je rasvijetljeno kazneno djelo ubojstvo Zorana Goluba u Istočnom Sarajevu i kazneno djelo razbojništvo nad transportom novca „Pavlovic International Bank“ u Han Pijesku i poslovnici „Nove Banke AD Bijeljina“ u Istočnom Sarajevu.

Napominjemo da je organizirana kriminalna grupa Darka Eleza dugi niz godina djelovala na području Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, svakodnevno vršeći brojna kaznena djela, na temelju čega su stekli veliku imovinsku korist, što im je omogućilo ostvarivanje utjecaja na strukture vlasti, od lokalne do državne razine, na pojedince iz policijskih institucija i medija, te je pretvorilo u jednu od najorganiziranijih kriminalnih grupa u regionu i šire. Ova kriminalna grupa je svakim danom jačala, ističući se u surovosti i beskrupuloznosti i prijetila da se izdigne iznad sustava, te nanese ozbiljne posljedice po sigurnost građana i društva u cjelini.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 4.9.2013. godine optužnicu u predmetu Darko Elez i drugi. Važno je istaći da je ovom operativnom akcijom SIPA-e zadat neizdrživ udarac organiziranom kriminalu na području Bosne i Hercegovine, te je razbijena najveća kriminalna grupa u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.
 

Kronologiju događaja pogledajte ovdje.