DRUGI O NAMA - SLOVENAČKI „VEČER“: Borba protiv kriminala – prioritet

U izdanju Slovenačkog dnevnog lista „Večer“, od 9.9.2013. godine, objavljen je članak pod naslovom „Borba protiv kriminala – prioritet“, u kojem je sadržan i dio intervjua sa ravnateljom SIPA-e Goranom Zubcem. U članku se, između ostalog, govori o organizacijskoj strukturi SIPA-e, opremljenosti i obučenosti njenih kadrova, a s obzirom na funkciju i strukturu, poredi se sa američkim FBI-jom. Posebno se ističe da se radi o vodećoj policijskoj agenciji u Bosni i Hercegovini, koja postiže veoma dobre rezultate u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, korupcije i ratnih zločina, a akcenat je i na akciji „Lutka“, koja je sprovedena protiv organizirane kriminalne grupe koja se tereti za brojna ubistva i oružane pljačke na području BiH, ali i posljednjoj akciji SIPA-e kodnog naziva „Tešanj“, u okviru koje je pronađena velika količina vojnog naoružanja u Tešnju.

„`Samo dobro plaćeni, obučeni i opremljeni policajci uspješni su u borbi protiv kriminala`, istakao je šef bosanske državne policije Goran Zubac“, naveo je „Večer“ u svom članku.
Ravnatelj Zubac u intervjuu također je rekao da borba protiv kriminala ne poznaje granice, te da je međunarоdna suradnja sa policijskim snagama drugih zemalja veoma bitna za Agenciju, kao i da SIPA ostvaruje izuzetnu suradnju sa sigurnosnim agencijama u BiH, pri tom posebno izdvajajuću OSA-u BiH i GP BiH. On je naveo da se istražitelji SIPA-e u svom svakodnevnom radu oslanjaju i na pozitivna iskustva i prakse rada europskih i američkih policijskih agencija u borbi protiv svih vidova kriminala, zbog velikog broja obuka koje su prošli kako u BiH, tako i inostranstvu.

”Večer”, takođe, prenosi i riječi policijskog atašea R. Slovenije u BiH Janka Goršeka koji je rekao da SIPA ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv terorizma, a ogledaju se u hapšenjima osumnjičenih osoba, otkrivanju naoružanja i slično, istučući da slovenska policija ostvaruje dobru suradnju sa policijskim strukturama u BiH, posebno sa SIPA-om.