Darko Ćulum, ravnatelj SIPA, u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum od 25. 3. do 29. 3. 2024. godine sudjeluje u Parizu u studijskom posjetu Uredu za borbu protiv krijumčarenja nezakonitih migranata (OLTIM) pri Graničnoj policiji u Francuskoj, a u sklopu EU4FAST programa.

Prvog dana studijskog posjeta održana je prezentacija u sklopu OLTIM-a te su predstavljene aktivnosti i metodologija rada Ureda za borbu protiv krijumčarenja nezakonitih migranata i mogućnosti unaprjeđenja suradnje kroz jačanje međuagencijskih veza u borbi protiv organiziranih kriminalnih grupa u svezi s nezakonitim migracijama i krijumčarenjem ljudi. Cilj posjeta je potpuni uvid u organizaciju OLTIM-a, u njegove pravne, administrativne, logističke i operativne aspekte kako bi se ojačala izgradnja policijskih i pravosudnih kapaciteta i suradnja na regionalnoj i europskoj razini u području krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Ovom prilikom, ravnatelj Ureda za borbu protiv krijumčarenja nezakonitih migranata Xavier Delrieu uručio je ravnatelju Ćulumu nacionalni znak OLTIM-a u znak zahvalnosti za potporu i odličnu suradnju dok je domaćinu ravnatelj SIPA-e uručio zlatnu značku SIPA-e.

Studijskom posjetu ispred policijskih tijela Bosne i Hercegovine nazoče i ravnatelj Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Mirko Kuprešaković i načelnik Unsko-sanskog kantona Jusuf Musić.