„Damask“: U nastavku aktivnosti SIPA lišila slobode osobu inicijala M.K.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (20.1.2016. godine) na graničnom prijelazu „Međunarodni aerodrom Sarajevo“, po nalogu Tužiteljstva BiH, lišili slobode osobu inicijala M.K. (1986) iz Velike Kladuše nakon što je isporučena iz Turske.

Osoba inicijala M.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 202d KZ BiH stavak (2) koji se odnosi na pripadanje terorističkoj grupi, u svezi s člankom 201. KZ BiH „Terorizam“ i kazneno djelo iz članka 162b KZ BiH stav (2) „Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“. Navedena osoba sumnjiči se da je u periodu od studenog 2014. godine do lipnja 2015. godine boravila na sirijskom ratištu, gdje je sudjelovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska suradnja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, koja je rezultirala isporučenjem navedene osobe iz Turske nakon što je tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu.