„Damask“: U nastavku aktivnosti SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (16.2.2016. godine), na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo, lišili slobode osobe inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice, nakon što su izručene iz Turske u kojoj su provele određeno vremensko razdoblje.

Navedene osobe lišene su slobode po nalogu Tužiteljstva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 202d stavak (2) KZ BiH „Organiziranje terorističke grupe“, u svezi sa člankom 201. KZ BiH „Terorizam“.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su u proteklom razdoblju na sirijskom ratištu sudjelovale u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska suradnja na nacionalnoj razini, i to sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i Federalnom upravom policije, te suradnja na međunarodnoj razini, što je rezultiralo izručenjem M.S. i O.A.K.

Navedene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e, a nakon kriminalističke obrade, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučit će se o njihovom  daljem statusu.