Ceremonija dodjele priznanja službenicima SIPA-e

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, danas je, 23.12.2013. godine, održana ceremonija dodjele priznanja Ministarstva sigurnosti BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu policijskim službenicima SIPA-e, nagrađenim za izuzetne rezultate rada u 2013. godini.

Priznanja Ministarstva sigurnosti BiH (Policijsku medalju za hrabrost, Zlatnu policijsku značku i Srebrnu policijsku značku) nagrađenim službenicima uručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, dok je priznanja Državne agencije za istrage i zaštitu (Reljefni amblem SIPA-e) uručio ravnatelj SIPA-e Goran Zubac.

Policijska medalja za hrabrost danas je uručena jednom službeniku SIPA-e, dok je Zlatnu policijsku značku dobilo šest službenika, a Srebrnu policijsku značku 14 službenika.

Reljefni amblem Državne agencije za istrage i zaštitu, najveće priznanje SIPA-e, uručen je ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću i zamjeniku ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Borisu Ivanoviću, za doprinos u izgradnji i jačanju sveukupnih kapaciteta SIPA-e. Ovo priznanje dobilo je i pet službenika SIPA-e, dok su sat sa Pohvalom dobila dva službenika SIPA-e.

Ministar Radončić uručio je posebnu Pohvalu Ministarstva sigurnosti BiH ravnatelju SIPA-e Goranu Zubcu, navodeći, između ostalog, da je SIPA postala veliki brend i agencija koja pokazuje briljantne rezultate. On je uporedio SIPA-u sa američkim FBI-jom, ističući da su rezultati pokazali sa koliko efikasnosti, entuzijazma i pofesionalizma ova agencija radi svoj posao. „SIPA je postala regionalno prepoznatljiva i referentna agencija i pouzdan partner policijama najrazvijenijih evropskih zemalja“, istakao je ministar Radončić.

Čestitajući najhrabrijim službenicima koji su dali doprinos afirmaciji SIPA-e, ministar je rekao da su postignuti rezultati potvrdili da je SIPA vodeća agencija u borbi protiv najtežih oblika kriminala i korupcije.

Ravnatelj Zubac je istakao da su među službenicima kojma su uručena priznanja najsposobniji istražitelji Agencije, tim sposoban i spreman da izvrši svaki zadatak. Posebno im je čestitao na hrabrosti, požrtvovanosti i principijelnosti u radu.

Sa zadovoljstvom ističemo da su među nagrađenim policijskim službenicima i četiri inspektorice, od kojih su dvije nagrađene Srebrnom policijskom značkom, dok su dvije dobile sat sa Pohvalom.