„BLACK TIE 2“ – SIPA izvršila privremene obustave transakcija fizičkim i pravnim osobama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (22. 04. 2024. godine) u sklopu operativne akcije „BLACK TIE 2“, koja je realizirana zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, poduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini za osam pravnih i osam fizičkih osoba.

U okviru poduzetih mjera i radnji navedenim pravnim i fizičkim osobama izvršene su privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 amerčkih dolara.

Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je pretražen jedan sef dok je drugi sef blokiran.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona koji se sumnjiče za kaznena djela organizirani kriminal, pranja novca, primanje dara i drugih oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zlouporaba položaja ili ovlasti. U okviru rada na predmetu prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.