Akcija „Master“- slobode lišeno osam osoba zbog organiziranog kriminala, carinske i porezne utaje

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH danas su, 26.8.2013.godine, u okviru akcije kodnog naziva „Master“, izvršili pretrage objekata na većem broju lokacija na području Tuzle, Srebrenika i Brčkog u cilju pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku protiv više osumnjičenih osoba. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistiranje pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a RS, MUP-a TŽ i Policije Brčko distrikta.

U okviru današnjih aktivnosti slobode je lišeno osam osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile kazneno djelo iz članka 250. stavak (1) KZ BiH „Organizirani kriminal“ u svezi sa kaznenim djelom iz članka 210. stavak (4) KZ BiH „Porezna utaja ili prevara“, kaznenim djelom iz članka 216. stavak (3) KZ BiH „Carinska prijevara“ i kaznenim djelom iz članka 209. stavak (2) KZ BiH „Pranje novca“, dok se poduzimaju potrebne mjere i radnje na pronalasku još jedne osobe.

U konkretnom slučaju radi se o organiziranom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inozemstva u BiH, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dadžbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen u višemilionskim iznosima.

Pretrage su izvršene na ukupno 17 lokacija, prilikom čega je pronađena i privremeno izuzeta veća količina poslovne i druge dokumentacije, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku (mobilni telefoni, SIM kartice, računarska oprema i drugo).

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu RU Tuzla, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje. Aktivnosti po ovom predmetu bit će nastavljene, o čemu će javnost biti naknadno informirana.

Snimak današnjeg privođenja: