Akcija "Gas" - Razbijena međunarodna kriminalna grupa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su danas (7.11.2014. godine) akciju kodnog naziva „Gas“ koja se izvodi na području Hercegovine. U akciji je SIPA slobode lišila tri osobe inicijala Z.J. (1958), Š.Š. (1979) i M.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. U tijeku su pretrage objekata na četiri lokacije. Navedene aktivnosti realiziraju se u suradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Akcija „Gas“ provodi se koordinirano sa MUP-om R. Hrvatske, a u tijeku je lišenje slobode više osumnjičenih osoba i pretrage objekata na većem broju lokacija u Hrvatskoj.

Policijski službenici SIPA-e, u suradnji sa PNUSKOK i MUP-om R. Hrvatske, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba sa područja BiH i R. Hrvatske. Istraga je rezultirala utvrđivanjem činjenica i prikupljanjem dokaza o kriminalnim aktivnostima osumnjičenih osoba i zapljenom preko 60 kg opojne droge „skunk“ na području R. Hrvatske. U realizaciji navedenih aktivnosti sudjelovali su svi raspoloživi istražni kapaciteti policija dvije države.

Osobe lišene slobode sumnjiče sе da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kontinuirano, u periodu od lipnja do studenog 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojne droge „skunk“ iz BiH u R. Hrvatsku radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su naloge za pretrage i lišenja slobode koja se danas realiziraju.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Regionalni ured u Mostaru, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.