Akcija „Damask“: U nastavku aktivnosti SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u subotu su (9.1.2016. godine), u nastavku akcije kodnog naziva „Damask“, na graničnom prijelazu Hum - Šćepan polje lišili slobode dvije osobe, te izvršili dvije pretrage s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Slobode su lišene osobe inicijala S.K. (1993) i A.J. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 162b KZ BiH stavak (2) „Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“ u pokušaju.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je značajna nacionalna i međunarodna policijska suradnja, naročito sa  FBI-jom, MUP-om Crne Gore i Graničnom policijom BiH, što je rezultiralo sprječavanjem odlaska ovih osoba na sirijsko ratište.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje su kriminalistički obrađene, nakon čega je osoba inicijala S.K. jučer (10.1.2016. godine), uz izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima,  predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, dok je osoba inicijala A.J. otpuštena.

SIPA u suradnji sa partnerskim agencijama nastavlja aktivnu borbu protiv terorizma i srodnih kaznenih djela, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje.