СИПА лишила слободе три лица у акцији „КОНАК“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту су 24.09.2021. године, у предмету кодног назива „Конак“, на подручју Кантона Сарајево и Средњобосанског кантона лишили слободе три особе, због постојања основа сумње да су починила кривична дјела „Злоупотреба положаја или овлаштења“ из члана 220. Кривичног закона Босне и Херцеговине ( у даљем тексту КЗ БиХ), „Примање поклона и других облика користи“ из члана 217. КЗ БиХ и „Примање награде или другог облика користи ради трговине утицајем“ из члана 219. КЗ БиХ.

Међу лицима лишених слободе су два полицијска службеника Граничне полиције Босне и Херцеговине. Осумњичени се терете да су током 2020. и 2021. године захтјевали и примили одређени новчани износ, како би осигурали пријем у радни однос у Граничну полицију Босне и Херцеговине.

У току су претреси објеката на више локација с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Активности се реализују по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, уз подршку Обавјештајно сигурносне агенције Босне и Херцеговине, Управе полиције Министарства унутрашњих послова Средњобосанског кантона, Управе полиције Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, Полицијске управе Источно Сарајево и Полицијске управе Посушје.

Особе лишене слободе ће бити спроведене у просторије Државне агенције за истраге и заштиту ради криминалистичке обраде, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцу бити предата Тужилаштву Босне и Херцеговине на даље поступање.