Akcija „Kolektiv“

SIPA pretražila prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva „Kolektiv“, lišili su slobode tri osobe i pretražili službene prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Pretraga je izvršena na temelju naloga Općinskog suda u Zenici, s ciljem prikupljanja dokaza o izvršenju kaznenih djela iz članka 383. stavak (2) KZ FBiH „Zlouporaba položaja ili ovlasti“ i iz članka 349. stavak (2) KZ FBiH „Sprječavanje dokazivanja“, za koja su osumnjičene tri osobe.

Za pomenute osobe postoje osnovi sumnje da su u proteklom periodu poduzimale nezakonite aktivnosti u postupku nabave, preuzimanja i skladištenja robe za potrebe Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, pri čemu su lažno prikazivali stanje o potrošnji robe, vršili ispravke u službenim evidencijama, te pokušali da sakriju i unište službene isprave i dokumentaciju, a sve sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi.

Nakon okončanja predmeta privremeno je oduzeta dokumentacija, odnosno robne kartice, ulazi i izlazi robe, računi, otpremnice, trebovanje materijala i dr., koja može poslužiti kao dokaz o izvršenju navedenih kaznenih djela.