Privremeno oduzeta poslovna dokumentacija

Akcija „Master“: SIPA pretražila objekat na području Brčko distrikta BiH

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta „Master“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (22.11.2017. godine) na području Brčko distrikta BiH pretražili službene prostorije jedne pravne osobe.

Pretraga je izvršena s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja financijske poslovne dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Suda BiH i Tužiteljstva BiH, uz potporu policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH

Akcija „Master“ započeta je u svibnju ove godine kada je na širem području BiH slobode lišen veći broj osoba zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal, u svezi s kaznenim djelima porezna utaja ili prijevara, carinska prijevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca, a sve u svezi s uvozom  tekstilne i druge robe iz Turske, Mađarske i Italije u BiH. Procjenjuje se da su osumnjičene osobe, čineći navedena kaznena djela, oštetile proračun BiH za iznos veći od 4,5 miljuna KM.

SIPA aktivno nastavlja rad na ovom predmetu radi utvrđivanja svih činjenica i dokumentiranja kaznenih djela.