Akcija “Damask”: SIPA lišila slobode jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije jutros su (13.9.2018. godine), u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, na području općine Gradačac lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 202d. stavak (2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje terorističke grupe“ i iz članka 162b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“. Lišenje slobode izvršeno je po usmenom nalogu Tužiteljstva BiH.

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su, po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pretražili osobu, objekte i pokretne stvari na jednoj lokaciji koju koristi osumnjičeni. Prilikom pretrage pronađena je i privremeno oduzeta određena količina vojne opreme, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, USB stikovi i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Nakon pretrage, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osobe lišene slobode, koje će, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.