Uručen prigodan promotivni materijal

Povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije predstavnici ACCOUNT-a posjetili SIPA-u

Povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije, predstavnici Antikorupcijske mreže organizacije civilnog društva u BiH (ACCOUNT) posjetili su danas (7.12.2017. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se sa predstavnicima Kriminalističko-istražnog odjela, koji rade na predmetima iz oblasti korupcije i finansijskog kriminala.

Predstavnici ACCOUNT-a predstavili su aktivnosti koje preduzimaju uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Jedna od aktivnosti odnosi se na promociju državnog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, u okviru čega se realizira akcija pod nazivom „U slučaju potrebe razbiti staklo“. Cilj akcije je rad na unapređenju sistema prijave korupcije i podsjećanje potencijalnih prijavitelja u državnim institucijama na pravnu zaštitu koju imaju u skladu sa ovim zakonom.

U okviru posjete, oni su uručili prigodan promotivni materijal o zaštiti prava potencijalnih uzbunjivača koji će biti izložen na prigodno mjesto.

Budući da je borba protiv korupcije i srodnih krivičnih djela prioritet u radu SIPA-e, SIPA je sa zadovoljstvom učestvovala u navedenoj akciji.