Operativna akcija „Istok-San“ – slobode lišeno jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (07.09.2022. godine) slobode lišili jednu osobu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela "krijumčarenje migranata" „i „Krijumčarenje lica“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osoba je lišena slobode po nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon čega je sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Navedene aktivnosti su nastavak operativne akcije „Istok-San“, koju su policijski službenici SIPA-e provodili u prethodnom periodu, u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, tokom koje je ostvarena saradnja sa policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Austrije te Europola, kao i sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kada je spriječeno krijumčarenje preko stotinu migranata.